Hvorfor skal jeg sætte mine penge i startups?

Aktiemarkedet er i det længste bullmarked siden 20’erne. Det er godt mættet lige nu og ligger man kontant, så risikerer man ligefrem at blive ramt af negative renter. Hertil lægges bekymringen for en boble i ejendomsmarkedet og indeksfonde. Flere investorer søger derfor ud i alternativerne. F.eks. unoterede virksomheder eller startups. Men hvad er fordele og ulemper ved det?

1. Risikoen

Ca. hver femte startup lukker efter 4 år. Så de professionelle startup-investorer må undgå at tabe deres penge – altså reducerer risikoen – på to måder:

  • Enten ved at sprede deres investeringer på mange startups eller
  • Ved at investere i få startups og involvere sig aktivt i at holde dem i live, få dem udviklet og få dem solgt. Med andre ord kan du ”påvirke kursen”. Den mulighed har du ikke rigtig med aktier uden at få Finanstilsynet på nakken.

2. Afkastet

Startups er ikke endt på børsen endnu, hvor valuation pludselig eksploderer. Startups bliver ikke udsat for spekulative bobler og vilde kursudsving.

Men hvad er så afkastet på startups? Det er ca. 2-300% efter 5-7 år afhængigt af hvilke investornetværk eller venturefonde, du spørger. Måske en tommelfingerregel kan hjælpe: Kun hvert 10. aktieinvestor kan slå aktiemarkedet. Kun hvert 10. startup-investor får pengene 10 gange igen. Desuden kan man trække ca. 60.000 kr. fra i skat, hvis du investerer ca. 400.000 kr. i startups – privat.

Læs mere om afkastet af investering i startups her:
Analyse: hvad er afkastet af investering i startups?

3. Forhandling

Startups er ikke en “take-it-or-leave-it-deal” ligesom aktier. Man kan forhandle prisen ned ligesom i Løvens Hule, hvor værdierne typisk bliver mere end halveret.

4. Ledelseskvalitet

I aktiemarkedet er det svært at evaluere menneskerne bag dine aktier. Der er jo flere hundrede eller tusinde ansatte og jeg kan ikke bare troppe op hos direktøren. I startups er det måske en 5-10 mennesker, du skal lære at kende og døren er ofte åben.

5. Likviditet

En ulempe ved startups er til gengæld, at det er svært at komme ud af investeringen igen. Du kan ikke ligge og trade i dit startup ligesom i aktier. Så din strategi er fastlåst til at være langsigtet.

6. Selvrealisering

Et sidste punkt og det som vi ofte hører startup-investorerne sige mellem linjerne: ”selvrealisering”. Pengene gør en forskel, der er til at se og føle på. Det gør de ikke rigtig i aktiemarkedet.

Læs mere på keystones.dk