Tips til investorens møde med startup

Artiklen bringes i samarbejde med Bootstrapping.dk. Eksklusivt tilbud til medlemmer af Keystones: Få 3 måneders PRO abonnement på Bootstrapping for 1 krone med adgang til alle artikler – skriv til christian@bootstrapping.dk og hør mere.

Michael Bjørnlund, investor, investeringskonsulent og DanBAN-medlem, deler sin personlige ”Code of Conduct,” når det kommer til dating mellem startup og investor. Det er råd til dig om, hvordan du opfører dig ordentligt som investor med ”kloge penge”. 

Jeg har været på hundredevis af dates med startups. Ikke bare den slags, hvor jeg ser dem pitche og sludre lidt bagefter. Nej, rigtige stævnemøder, hvor vi intenst taler om dem, og hvad de har at tilbyde vores forhold. Nøjagtigt, som når der søges efter livsledsageren, så gælder det også for et investor/iværksætter-møde om, at begge parter er lige meget under luppen.

Du kan formentlig godt snøre ham eller hende på første date. Måske smører du lidt tykt på eller udelader et par – lidt for – afslørende detaljer om dig selv. Det kan ovenikøbet være, at du opfører dig decideret uærligt eller som et regulært fjols. Får du så en chance til? Så er du nok usandsynligt heldig.

Måtte du vælge at fortsætte ad denne lidet flatterende sti, så vil din date i de fleste tilfælde nok finde et andet sted at sove. Jovist, det hænder, at man – imod sit bedre vidende – alligevel danner par, nogle gange endda med papir på hinanden. Så er det næsten altid for sent til en venskabeligt anlagt skilsmisse.

Når en iværksætter og business angel overvejer at indgå i et parforhold, så bliver alle disse dating-allegorier afsindigt relevante. For begge parter.

  • Så, hvad er din tilgang? Er du hudløst ærlig? Er du sådan lidt ’går den så går den’-agtig? Eller den skamløst løgnagtige type?
  • Hvor meget tid sætter I af til at lære hinanden at kende? Er det speeddating eller endeløse, dybdeborende samtaler?
  • Hvordan fremstår du? Tror du, personen på den anden side af bordet oplever, hvordan du virkelig er?

Hvad nu, hvis du beslutter dig for, at virksomheden ikke er den rette for dig? Hvordan overbringer du den besked?

Hvis vi går tilbage til moderne datingterminologi: Ghoster du hende pigen, du chattede med i baren? Er du en af dem, der skriver en ”Undskyld, altså det er ikke dig, men mig, der er noget galt med”-SMS til fyren, du var ude at spise med?

Faux pas som business angel – mine forslag til god skik

Jeg vil gerne dele min personlige ”Code of Conduct” med dig. Det er fem råd til dig, der går i dialog med founders med henblik på en mulig investering.

Lyder det (for) banalt? Jeg har virkelig mange eksempler på, at det er det ikke.

1. Lad være med at spilde tiden

Fundraising er for founders en utroligt tidskrævende og følelsesladet proces. Lad dem ikke hænge i en unødig venteposition. Giv dem et klart ”Ja, jeg vil gerne gå videre i processen”, så snart du overhovedet kan. Og hvis ikke, så slip dem fri.

2. Styr dit ego

Vis lidt respekt for de utallige timer, et startup har brugt på at komme til, hvor de er nu (lige foran dig som mulig investor). Vær en smule ydmyg, anerkend den viden, de har tilegnet sig, og lyt for en stund. Naturligvis både kan og skal du udfordre dem på deres forretning, men det kan du sagtens gøre på en sober måde

3. Forny dig selv

Startups fortæller dig måske om nye måder at anvende teknologi, tjene penge og betjene kunder. Vær nysgerrig og modtagelig. Lad dig rive lidt med, også selvom det er nyt for dig, og du måske er lidt skeptisk. Det er yderst sjældent, der er brug for den gammeldags type, der siger: ”Nej nej nej, det har jeg prøvet for fem år siden. Tro mig, det virker ikke!

4. Vær ikke grådig

En eventuel deal skal være fair for dig – og for founders. Du vil fortryde det, hvis du stiller urimelige krav, når I diskuterer vilkårene for investeringen. Founders kan miste motivationen efter, hvad du synes var en ”god” investering. Du gør virksomheden mindre attraktiv for en kommende startup investor. Du får et dårligt ry, og den slags har det med at slå ret hårdt, når boomerangen vender tilbage.

5. Opfør dig ordentligt

Det er såre simpelt det, det hele handler om. Vær oprigtig, vær velmenende. Husk på, at din tid ikke er mere værdifuld end deres. Sørg for at få det bedste ud af det.

Jeg foreslår, du har som målsætning at efterlade startuppet i en meget bedre situation, efter de har mødt dig, end de var i før. Hvert spørgsmål, du stiller dem, og hvert gode råd, du giver dem, skal kunne bruges til at hjælpe dem videre fremad. Sådan skal det være, uanset om I ender med at gå i aktionærseng sammen eller ej.

Happy dating!