Sådan sætter du det ideelle exit team

Der er brug for et hold, som er dedikeret til at maksimere prisen og sikre, at handlen gennemføres. Du skal sørge for, at du har tilstrækkeligt med folk til at styre exit processen, mens du stadig driver virksomheden.

Det ideelle exit team består af:

 • CEO
 • CFO, hvis du har en – og vedkommende har tilstrækkelig erfaring
 • En exitrådgiver (et finansieringsselskab)
 • En erfaren exit coach (valgfrit)
 • Et lille bestyrelsesudvalg (NB: Bestyrelsen selv bør fortsætte med at fokusere på kerneforretningen og sikre fortsat fremdrift)
 • En god advokat (for at udarbejde kontraktdokumentationen når en aftale i princippet er aftalt). Det kan sagtens være din sædvanlige virksomhedsadvokat, den rigtige erfaring er nøgleordet.

Exitcoachen skal have flere erfaringer fra exitprocesser. Vedkommende er i stand til at arbejde sammen med CEO’en for at forberede og give en hånd med til at vælge exitrådgiveren. Han/hun kan allerede være et bestyrelsesmedlem, eller måske en af de andre investorer kan anbefale en dygtig exit coach?

Kan én af investorne lede exit-processen?
Vær forsigtig med at lade en af investorerne lede exit processen. De har måske ikke de samme ambitioner som resten af ejerkredsen, især ikke, hvis de har fortrinsret til exit eller hvis de er under pres for at få afkast af deres investering. De kan dog ligge inde med en masse god erfaring og kan være nyttige medlemmer af exit teamet.

Direktøren er IKKE den ideelle leder af exit-holdet

 • Han/hun har sjældent exit erfaring
 • Han/hun skal fokusere på at fortsætte med at levere salg og overskud
 • Han/hun kan være i konflikt med andre aktionærer
 • Han/hun har brug for et godt forhold til de nye ejere (kan ikke være ‘bad guy’)
 • Han/hun er god at have i baghånden til de endelige forhandlinger om pris og vilkår.

Exit-teamet skal aflaste CEO
Et af de mest almindelige problemer i en exit er ‘deal distraktion’. CEO’en bliver så involveret i exit processen, at fokus skifter fra bolden, altså virksomheden, som begynder at bære præg af dette. Indeværende budgetårs forudsigelser skal nedjusteres og køberen bruger dette til at genforhandle prisen i den gale retning. Du kan hjælpe med at undgå dette ved at følge ovenstående råd.